Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 27 februarie 2021

Un model de guvernare...

Până la urmă omul este cheia succesului sau insuccesului unui demers de orice fel. În momentul actual omul este încorsetat  de modelele sociale și legislative în care trăiește. Se pare ca modelul organizațional piramidal nu mai corespunde momentului actual. Ca să umbli la baza piramidei nu este suficient să schimbi vârful piramidei (prin schimbarea unui ministru nu înseamnă că ai schimbat sistemul pentru că sistemul este mult mai mare și mai diversificat. Sigur că fiecare treaptă a piramidei poate fi redusă la o piramidă mai mică cu un sistem propriu de funcționare, cred că ar trebui schimbat în totalitate sistemul politic și administrativ al țării.

La fiecare nivel de decizie (piramida aia mai mică) ar trebui impuse reguli clare prin care acest nivel să existe și să funcționeze corect fără influențe prea mari venite de la superiori. Piramida și piramidele mici s-ar putea transforma în niște cercuri interdependente mutând-u-se totul în plan astfel încât presiunea de la vârful piramidei inițiale să dispară. Așa ar trebui să se transforme și managementul piramidal într-un management văzut în plan, iar fiecare cerc din acest plan să poată fi funcțional (să-și îndeplinească funcțiile) indiferent de starea celorlalte cercuri din plan, inclusiv cercul mare  care le cuprinde pe toate.

La Hidroelectrica și nu numai, sistemul SCADA are un asemenea model, adică, dacă pică legăturile de comunicație și comandă ale unui hidroagregat, acesta rămâne în continuare funcțional în parametrii ultimei stări valide în care se afla.

Apare următoarea observație „omul nu e SCADA și aș paria că nu se poate face un model uman, chiar dacă este bătut la șah”. Vlad Bărbunțoiu

Omul nu e SCADA, însă modelul se poate aplica la organizații diverse prin înțelegerea fenomenului. Modelul se găsește și la om de exemplu, fiecare organ lucrează independent și toate se integrează în existența organismului.  Spre exemplu la o alertă de virus sistemul limfatic și imunologic reacționează instantaneu fără a mai  aștepta comanda creierului.

La un minister, ex. al industriei, fiecare departament trebuie să știe să funcționeze chiar dacă ministrul nu există sau e pe lângă problemă. Chestia este că departamentele din ministere, instituțiile deconcentrate, direcțiile județene și ministeriale etc. au multe cutume înrădăcinate și nu au fost realizate să în funcționeze în acest sens.

Până nu se schimbă aceste metehne nu vom vedea schimbare în România.

Ceva holacraty!

Râmnicu Vâlcea           27 februarie 2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu