Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 25 martie 2021

Șocul la români!

 Se spune că omul își schimbă comportamentul cu care l-a înzestrat Creatorul in urma unor experiențe trăite și care de cele mai multe ori s-au manifestat ca niște șocuri neplăcute. 

Asemenea șocuri influențează major și o întreagă societate și aceasta va avea ca reacție comportamente neprevăzute. 

Analizând evoluția societății românești din 1989 până în prezent vom constata ca după șocul evenimentelor din `89 și până acum România a trecut de la șocuri periodice la șocuri continue care pot fi modelate după o funcție continuă crescătoare unde variabilele (necunoscutele) sunt întruchipate de vremelnicii conducători ai acestei nații. Memoria umană reține de obicei evenimentele (șocurile) importante cum ar fi mineriadele, crizele economice, culminând cu actuala criză pandemică si de sistem sanitar ce va continua evident cu o criză economică. Evident că aceste șocuri au lăsat și vor lăsa urme adânci în comportamentul individului și al societății. 

Revenind la curba continuă a șocurilor constat că dacă marile șocuri lasă urme adânci în societate, șocurile continue realizate de comportamentul și deciziile conducătorilor induc cetățenilor o stare continuă de nesiguranță și ambiguitate privind existența sigură în această țară, creând o societate anxioasa care se confruntă cu multe probleme existențiale. 

Dacă e să analizăm pe scurt fiecare ciclu electoral constatăm că șocurile create de conducătorii vremii au fost cu urmări nefaste induse populației. Prin anii `90 ni s-a spus de către Petre Roman că avem o industrie de fiare vechi, iar consecința a fost să o vindem ca fier vechi fără nici un fel de discernământ în a revigora ce mergea și a scăpa de balast. S-au returnat rapid părțile sociale salariaților neinstruiți în economia de piață și astfel au scăpat de potențialii acționari în economie. Au inventat MEBO și astfel au fost însușite bunurile economice. 

Prin `96-2000 CDR-ul cu sindicalistul Ciorbea în frunte au desfigurat fără nici o viziune mineritul din România ca să scape de escapadele lui Miron Cozma. După 2000 se vor prefigura alte șocuri prin înstrăinarea la preț de nimic a pădurilor,  petrolului și industriilor aferente, șocuri prin falimentarea și vinderea sistemului bancar românesc. În epoca Băsescu apare șocul lipsei locurilor de muncă și astfel ne pleacă din țara mii și mii de specialiști și acesta a culminat atât cu suspendarea acestuia de două ori culminând cu criza din 2008-2010. 

După 2010 apare șocul mariajului PSD-PNL ceva de noaptea minții care a culminat cu toate convulsiile din justiție, economie etc. S-a instituit la mare artă cultul personalității lui Ponta, Dragnea care a blocat dezvoltarea normală a țării. După 2014, odată cu Klaus a apărut șocul luptei acerbe pentru putere între PSD și PNL, culminând culmea cu mariajul între cei doi dușmani declarați PNL și PDL. 

Urmează șocul produs de pandemia Covid aplicată peste șocul dezastruos al guvernării PSD urmată de PNL. 

Acum trăim peste șocul major al pandemiei și șocul unei alianțe de guvernare construită forțat ce va fi urmat de șocul unei crize economice. 

Aceste șocuri au avut și alte urmări catastrofice prin apariția unor fenomene naturale de tip inundații (pădurile s-au tăiat tot sub oblăduirea unor conducători), incendii cu multe victime (cauzele se regăsesc în modul cum si-au făcut treaba responsabilii în construcții și verificările ISU), seceta continuă (sistemul de irigații a fost lăsat intenționat de responsabili sa fie distrus) și multe altele cu urmări catastrofice.

Probabil că toate acestea ar fi putut fi evitate în mare parte dacă responsabilii conducători aleși și-ar fi făcut treaba cu devotament și cinste și cu gândul la binele românilor și României. 

Dacă este să analizăm ce vedem acum în parlament și în guvern trecem prin șocuri interzise de comportamentul acestor conducători care nu au nimic cu România și românii. 

Oare cum arată și ce crede fiecare român în mintea și inima lui în urma unor astfel de șocuri?

Probabil ca alte popoare nu au parte de asemenea continuitate de evenimente negative și se pot dezvolta în urma unor șocuri majore, pe când la noi graficul șocurilor fiind o funcție continuă de variabilă „om" nu s-a putut face nici o dezvoltare importantă fiind continuu defazați cu ce se întâmplă în restul lumii.

București         25 martie 2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu